contcos
telefon
banner mic

Cosul meu

 x 
Cos gol

NEWSLETTER

Vitamine

Vitaminele sunt substante organice prezente in cantitati mici in alimente, indispensabile proceselor biologice ale organismului.

vitamine-clasificare-vitamine-vitamine-liposolubile-vitamine-hidrosolubile-administrare

Vitaminelenu sunt energizante, nu pot fi compensate una de cealalta, nu au valoare calorica si nu pot fi sintetizate de organism (unele sunt sintetizate in cantitati insuficiente), motiv pentru care trebuie asigurate din alimentatie.

De asemenea vitaminelenu pot inlocui proteinele, carbohidratii sau lipidele din alimentatie si nu sunt componente structurale ale tesuturilor.

Ele actioneaza in cadrul sistemelor enzimatice, regland metabolismul si asigurand functionarea normala a organismului.

In functie de solubilitatea lor, exista doua categorii de vitamine:

  • vitamine liposolubile sau vitamine solubile in grasimi - vitaminele A, D, E, F si K;
  • vitamine hidrosolubile sau vitamine solubile in mediul apos - vitaminele B, C si P.

In mod normal alimentatia trebuie sa asigure toate vitaminele necesare organismului. Insa, noile tehnici din industria agroalimentara si prepararea rapida conduc la diminuarea cantitatilor de vitamine disponibile in alimentatia noastra. De asemenea stresul sporeste necesarul de vitamine.

 

Daca se administreaza suplimente de vitamine, cel mai indicat moment al zilei pentru administrare este dupa fiecare masa, ele fiind mai bine absorbite si utilizate in prezenta alimentelor. Daca nu este posibila administrarea dupa fiecare masa, este de preferat impartirea dozei zilnice in doua – jumatate dupa micul dejun si jumatate dupa pranz. In cazul unei singure administrari, este recomandata ca aceasta sa se realizeze dupa cea mai importanta masa a zilei (pranzul).