contcos
telefon
banner mic

Cosul meu

 x 
Cos gol

NEWSLETTER

Sunt gras? Indicele de masa corporala (IMC)

indicele-de-masa-corporala

Surplusul ponderal si obezitatea te expun unui risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, osteoartritei, problemelor pulmonare, respiratorii si de reproducere. Pe masura ce se evolueaza de la o greutate normala la supraponderalitate si apoi la obezitate, aparitia acestor boli devine iminenta.

Cum poti sa determini daca esti gras? Si daca esti gras, in ce masura? Trecand peste cel mai simplu test - privitul in oglinda - o alta metoda foarte simpla consta in calcularea unui indice numit indice de masa corporala (IMC).

Acest indice de masa corporala (IMC) se calculeaza impartind greutatea in kilograme la patratul inaltimii in metri:

Indice de masa corporala (IMC) = greutate (kg)/ inaltime 2 (m)

Exemplu de calcul indice de masa corporala (IMC) pentru o persoana care are 80 de kg si o inaltime de 1,75 m:

Indice de masa corporala = 80 / 1,75 2 = 80/ 3,06 = 26,1

In functie de valoarea pe care o determini pentru indicele de masa corporala te incadrezi in una dintre urmatoarele clase de risc:


Indice de masa corporala IMC (G/h2)

Clasa

Risc pentru sanatate asociat

≤18,5

subponderal

crescut

18,5 - 24,9

greutate normala

25,0 - 29,9

supraponderal

crescut

30,0 - 34,9

obezitate gradul I

mare

35,0 - 39,9

obezitate gradul II

foarte mare

≥ 40,0

obezitate morbida

foarte mare

Utilizarea acestui indice de masa corporala este usoara dar rezultatele trebuie analizate atent pentru fiecare caz in parte. De exemplu, cand o persoana cu o masa musculara foarte dezvoltata care cantareste 80 kg si are un indice de masa corporala (IMC) de 27 devine inactiv si se ingrasa, el poate sa cantareasca tot 80 de kg si sa aiba tot un IMC de 27. In acest caz - desi persoana are aceeasi greutate si IMC - s-a facut trecerea de la o persoana cu o greutate normala pentru constitutia sa la o persoana supraponderala cu riscuri pentru sanatate asociate crescute.