contcos
telefon
banner mic

Sistemul reproducator

Sistemul genital la barbat este alcatuit din:

 • testicule - cele doua testicule sunt organe de forma ovoidala situate intr-o punga tegumentara numita scrot care au o functie dubla - de producere de spermatozoizi si de secretie de testosteron (functie endocrina); de fiecare testicul este atasat cate un epididim care face parte din conductele seminale si in care se depoziteaza spermatozoizii. Testiculul este acoperit cu albuginee, o membrana fibroasa care prezinta la partea superioara o ingrosare numita mediastinul testiculului din care sunt trimise spre interior septuri care divizeaza testiculul in lobuli. Fiecare lobul are in componenta sa cativa tubi seminiferi in interiorul carora se formeaza spermatozoizii (gametii masculini). Tubii seminiferi sunt separati intre ei prin tesut conjunctiv in care se gasesc vase, nervi si celule interstitiale Leydig care secreta hormoni masculini. Spermatozoizii rezulta in urma unui proces complex prin care celulele germinale situate pe membrana bazala a tubilor seminiferi se divid si se matureaza. Spermatozoizii sunt de doua tipuri: purtatori ai cromozomului Y si purtatori ai cromozomului X. Cromozomii X si Y sunt determina sexul fatului - daca un ovul a fost fecundat de un spermatozoid purtator al cromozomului X, se va naste o fata iar daca un ovul este fecundat de un spermatozoid purtator al cromozomulul Y, se va naste un baiat;
 • conducte spermatice(excretoare) - reprezinta caile de evacuare a spermatoizilor si a lichidului spermatic; ele se afla atat in interiorul testiculelor (tubii seminiferi drepti si reteaua testiculara neregulata) cat si in exteriorul acestora (canale eferente, canalul epididimar, canalul deferent, canal ejaculator si uretra).
 • glande anexa:
  • vezicula seminala - este o glanda pereche cu rol secretor al carei produs participa la formarea lichidului seminal, avand rol nutritiv pentru spermatozoizi;
  • prostata - este o glanda al carei produs participa la formarea spermei, avand rol in cresterea fertilitatii si a mobilitatii spermatozoizilor;
  • glande bulbouretrale - lichidul secretat se adauga lichidului spermatic.
 • organe genitale externe - organul copulator (penisul) si scrotul - penisul este acoperit de piele si este format din doi corpi cavernosi si un corp spongios care, prin umplere cu sange, determina erectia.

Sistemul genital la femeie este alcatuit din:

 • ovare - cele doua ovare sunt organe de forma ovoidala situate in pelvis care au o functie dubla - de producere lunara a unui ovul si de secretie de estrogeni si progesteron (functie endocrina). Ovarul este acoperit de un epiteliu sub care se gaseste un invelis conjunctiv (albugineea). In interior, ovarul este format dintr-o zona medulara cu vase sangvine si limfatice si fibre nervoase vegetative si o zona corticala. La suprafata, zona corticala prezinta un epiteliu de acoperire si sub el foliculi ovarieni. Acestia sunt formatiuni in care se gaseste cate un ovocit. Din cei 400.000-500.000 de foliculi ovarieni primordiali doar 300-400 se vor matura in perioada de fertilitate a femeii, formand ovulele. Ovulele (gametul feminin) este o celula sferica (diametrul de 0,2mm) care are in citoplasma rezerve nutritive care hranesc embrionul in primele stadii de dezvoltare.
 • cai genitale:
  • trompe uterine - sunt conducte care fac legatura intre ovare si uter;
  • uter - este un organ cavitar; prezinta corpul, istmul si colul uteri
  • vagin - este un organ tubular de aproximativ 9 cm care continua colul uterin si se deschide in vestibulul vaginal delimitat de cele doua labii mici; tot in vestibului vaginal se deschide si uretra.
 • organe genitale externe - vulva - are forma unei fante marginite de labiile mari si labiile mici. In partea anterioara a labiilor mari se afla muntele lui Venus sau muntele pubian. Vulva prezinta si organe erectile - clitorisul si bulbii vestibulari.
 • glande anexa - glanda mamara