contcos
telefon
banner mic

Sistemul nervos

Sistemul nervos primeste, transmite si integreaza toate informatiile din mediul extern si intern si elaboreaza pe baza lor raspunsuri adecvate.

Sistemul nervos (SN) are doua componente:

  • sistemul nervos central SNC (encefal si maduva spinarii)
  • sistemul nervos perifericSNP (ganglioni nervosi si nervii din afara SNC); are la randul sau doua componente:
  • sistemul nervos somatic – este format din fibre care conduc informatii de la organele de simt catre SNC si fibre care duc impulsuri nervoase de la SNC la muschi;
  • sistemul nervos vegetativ – gestioneaza actiunile inconstiente; el coordoneaza functionarea organelor interne si a glandelor.

Unitatea morfo-functionala a sistemului nervos este reprezentata de neuron. Un neuron este alcatuit dintr-un corp celular si una sau mai multe prelungiri care sunt de doua tipuri: dendrite si axon. Neuronii prezinta forme diferite: stelata (coarnele anterioare ale maduvei), sferica sau ovalara (in ganglionii spinali), piramidala (zonele motorii ale scoartei cerebrale) si fusiforma (in stratul profund al scoartei cerebrale). In SNC, un neuron se leaga de un alt neuron prin intermediul unei sinapse care se stabileste intre dendritele unui neuron si arborizatia cu butoni terminali a altui neuron. In SNP sinapsa se realizeaza intre un neuron si o celula efectoare, musculara sau secretorie. Sinapsa neuromusculara este similara cu cea neuronala si se numeste placa motorie sau jonctiune neuromusculara. Sinapsele neuronale pot fi: axodendritice sau axosomatice, axoaxonice sau dendrodentritice. Din punct de vedere al mecanismului prin care se face transmiterea, sinapsele pot fi chimice sau electrice.

In functie de numarul de prelungiri neuronii pot fi: unipolari, pseudounipolari, bipolari si multipolari.

Dupa functie neuronii pot fi: receptori, motori si de asociatie (intercalari).

Maduva spinarii este formata din tesut nervos si se gaseste in canalul vertebral. Ea realizeaza legatura in dublu sens dintre creier si sistemul nervos periferic.

Intre peretele osos al vertebrelor si maduva se afla cele trei membrane ale meningelor vertebrale care asigura protectia si nutritia maduvei – dura mater, arahnoida si pia mater. In alcatuirea maduvei spinarii distingem la interior substanta cenusie constituita din corpul neuronilor si la periferie substanta alba.

Encefalul cuprinde trunchiul cerebral, cerebelul, diencefalul si emisferele cerebrale. Ca si maduva, encefalul este acoperit de meningele cerebrale.

Trunchiul cerebral este format din trei etaje: bulb (maduva prelungita), puntea lui Varolio si mezencefalul.

Cerebelul La exterior, se afla un strat de substanta cenusie care formeaza scoarta cerebelului. Scoarta cerebeloasa inconjoara substanta alba centrala, care trimite prelungiri in interior.

Diencefalul Diencefalul cuprinde: talamusul, metatalamusul, hipotalamusul.

Emisferele cerebrale prezinta trei fete: laterala, mediala si inferioara (bazala).