contcos
telefon
banner mic

Cosul meu

 x 
Cos gol

NEWSLETTER

Produsele zaharoase

Produsele zaharoase sunt dulciuri concentrate, compuse din diverse zaharuri cu molecula mica (glucoza, fructoza, zaharoza), care le confera un gust dulce, placut.

Deoarece prelungesc timpul de evacuare al stomacului produsele zaharoase trebuie consumate la sfarsitul mesei, marind astfel puterea de saturatie a meniului si dand o senzatie placuta de satietate.dulciuri

Au un aport neinsemnat de proteine, minerale si vitamine.

Cu exceptia mierii, produsele zaharoase se obtin industrial prin adaugarea altor ingrediente: amidon, lapte, unt, margarina, alune, nuci, migdale, susan, fructe, gemuri, albus de ou, arome, coloranti.

Gustul dulce da dependenta; din acest motiv consumul de dulciuri trebuie sa fie rational.

Produsele zaharoase se impart in:

  • dulciuri din glucide pure - sunt reprezentate de:
  • miere - este un produs zaharat provenit din nectarul florilor obtinut de albine. Este o sursa importanta de vitamina C, vitamine din grupul B (acid folic, B12), vitaminele D, E, caroteni si saruri minerale (potasiu, magneziu si calciu). Mierea are actiune antibacteriana cu efect pozitiv asupra diareei iar cea de salcam este folosita in tratarea ulcerului gastric;
  • zahar - se extrage din sfecla de zahar sau din trestia de zahar. Contine 100% glucide. Indiferent de culoare (alb sau brun) sau de forma de prezentare (cubic sau pudra), zaharul are aceeasi valoare calorica. Este lipsit de proteine, vitamine si minerale; datorita acestui fapt, pentru metabolizarea sa normala, este necesar un aport adecvat de vitamine, indeosebi vitamina B1. Daca echilibrul tiamino-glucidic nu este pastrat, survin diverse tulburari, inclusiv afectiuni nervoase. Este indicat persoanelor cu consum mare energetic (sportivilor, adolescentilor, celor care depun munca fizica etc);
  • bomboane - se prepara din doua parti zahar si o parte glucoza;
  • halvita – se obtine prin combinarea caramelului cu o substanta spumanta care are rolul de a micsora consistenta produsului;
  • rahat - se obtine din sirop de zahar in care au fost inglobate o serie de ingrediente (coloranti, arome, fructe etc.) amestecate cu gel de amidon;
  • serbet - este sirop din zahar si glucoza, continand maxim 15% apa;
  • dulciuri preparate din zahar si fructe (fructe zaharate (glasate), dulceata, gem, marmelada, jeleu, sirop) – contin, in medie, 65-75% carbohidrati;
  • produse preparate din zahar si esente oleaginoase – contin 40-65% zahar; in aceasta subgrupa intra:
  • ciocolata – este un amestec de pudra de cacao cu zahar; mancata cu moderatie are un efect tonic deoarece pudra de cacao contine oligoelemente (fosfor, magneziu, calciu, sodiu, potasiu, fier). Ciocolata este un bun antidepresiv si are proprietati afrodisiace. Contine 3 substante care dau o stare de bine si care pot da si dependenta (triptofanul – precursor al serotoninei, anand-amida – cu efect asemanator canabisului in doze mari si phenyl-etil-amina – substanta similara amfetaminelor). Ciocolata neagra contine mai multi antioxidanti decat cea cu lapte si are un efect pozitv in prevenirea bolilor cardiovasculare si a hipertensiunii;
  • halvaua - se obtine din amestecul, in parti egale, de tahin (pasta bogata in grasimi din seminte oleaginoase de floarea soarelui sau susan) si halvita; contine 13-18% proteine, 30-33% grasimi si 43-47% carbohidrati;
  • mixturi complexe (prajituri, fursecuri, napolitane, checuri, torturi, inghetata etc.) – au un continut bogat in carbohidrati si grasimi.