Oul contracta bila si ajuta la eliminarea sarurilor biliare (este colecistokinetic) si poate provoca indigestie la persoanele cu probleme biliare.
Un ou mediu de gaina contine:
- 14% proteine cu valoare biologica mare (100) folosita ca etalon in evaluarea celorlalte tipuri de proteine;
- 32% grasimi (lipide) concentrate in galbenus sub forma emulsionata, deci cu o buna digestibilitate (cele mai mari cantitati sunt reprezentate de colesterol – desi are o cantitate relativ mare nu conduce la cresterea acestuia la persoanele sanatoase; totusi persoanele cu colesterolul si trigliceridele marite ar trebui sa consume numai un ou pe saptamana);
- carbohidrati (glucide) in proportie foarte mica (0,6%).
- minerale: sulf, fosfor, fier, potasiu, calciu, iod, cupru, mangan, seleniu etc. concentrate mai ales in galbenus;
- vitamine: A, D, B6, B12, K, E concentrate in galbenus si B2 distribuita uniform in masa oului.
|