contcos
telefon
banner mic

Cosul meu

 x 
Cos gol

NEWSLETTER

Metabolism lipide

Grasimile neutre alimentare sunt degradate de lipazele digestive, in proportie de 50% pana la acizi grasi si glicerol, si restul pana la monogliceride – constituenti care, formand micelii cu sarurile biliare, se absorb din lumenul intestinal.

Colesterolul se absoarbe cu usurinta din intestin, daca exista bila si suc pancreatic, necesari pentru emulsionarea si solubilizarea sa. In celulele intestinale colesterolul reabsorbit intra in constitutia chilomicronilor ajungand in circulatia sistemica pe cale limfatica.

Trigliceridele, fosfolipidele si colesterolul se afla in sangele circulatiei sistemice sub forma de lipoproteine. In plasma se mai afla in tranzit si mici cantitati de acizi grasi proveniti din liza grasimilor neutre de depozit sau eliberati de ficat si glicerol. Grasimile neutre plasmatice se afla intr-un echilibru dinamic cu cele tisulare si, in special, cu cele din depozitele adipoase care nu sunt inerte, ci sunt degradate si resintetizate permanent, in functie de necesitatile organismului.

Degradarea trigliceridelor din tesutul adipos are loc sub actiunea unei lipaze stimulata de adrenalina, glucagon si alti hormoni si este urmata de eliberarea in circulatie de acizi grasi liberi si glicerol.

Glicerolul, dupa transformare in alfaglicerol-fosfat, intra in lantul de reactii al caii glicolitice. Acizii grasi liberi sunt extrasi din plasma de diferite celule si degradati oxidativ, sub influenta unor enzime mitocondriale, pana la dioxid de carbon, apa si energie. Energia eliberata prin oxidarea unui acid gras depinde de lungimea lantului de carbon al moleculei acestuia.

Acizii grasi sunt degradati total in proportie de aproximativ 50% in ficat si restul in alte tesuturi. Ficatul mai poate metaboliza acizi grasi si pe calea sintezei de corpi cetonici. Corpii cetonici nu pot fi metabolizati de catre ficat si de aceea sunt descarcati in circulatia sistemica, de unde sunt extrasi de diferite celule si utilizati ca material energetic. Ficatul mai utilizeaza acizii grasi liberi din sange si pentru a forma trigliceride si fosfolipide.

Sinteza acizilor grasi se poate realiza in mai multe tesuturi, mai importante fiind ficatul si tesutul adipos. Sinteza se efectueaza la nivel mitocondrial, parcurgand in sens invers etapele degradarii.

Ficatul sintetizeaza din colesterol acizi biliari, pe care ii elimina prin bila in intestin; de asemenea, ficatul elimina o anumita cota de colesterol prin bila sub forma libera, iar restul este utilizat pentru formarea lipoproteinelor cu densitate foarte mica. Sub forma diferitelor tipuri de lipoproteine, colesterolul este descarcat in circulatie, de unde este extras si utilizat de diferite celule.