contcos
telefon
banner mic

Cosul meu

 x 
Cos gol

NEWSLETTER

Metabolism carbohidrati

Glucidele sunt, in primul rand, substante energetice care, prin procesul de oxidare in urma caruia rezulta dioxid de carbon si apa, asigura peste 65% din energia consumata de organism.

Monozaharidele (hexoze si pentoze) se resorb din intestin în totalitate si, pe cale portala, ajung la ficat. Ficatul utilizeaza aceste substante pentru completarea rezervelor glicogenice (glicogenogeneza), pentru sinteza de lipide (lipogeneza) sau pentru alte sinteze de compusi cu rol structural sau functional. Surplusul de glucoza este descarcat în circulatia sistemica, determinand cresteri usoare si temporare ale glicemiei (hiperglicemia postprandiala).

Metabolismul intermediar al glucozei consta dintr-o serie de procese corelate:

  • oxidarea celulara reprezinta principala cale de metabolizare a glucozei si se desfasoara în doua etape succesive:
  • prima are loc în anaerobioza (glicoliza) si are ca produs final acidul piruvic, care în conditii de hipoxie se transforma reversibil în acid lactic;
  • cea de-a doua etapa, care se desfasoara în prezenta oxigenului, consta în oxidarea acetilcoenzimei A, rezultata din acidul piruvic, în ciclul Krebs, pana la dioxid de carbon, apa si energie.

Glucoza oxidata în celule provine fie din degradarea glicogenului propriu, fie din sangele care perfuzeaza tesutul respectiv. Degradarea anaeroba elibereaza o cantitate de energie, suficienta doar pentru sinteza a doua legaturi fosfat macroergice de ATP, în timp ce oxidarea completa în cadrul ciclului Krebs elibereaza o cantitate de energie din care se sintetizeaza 38 legaturi fosfat-macroergice. Oxidarea completa a 1 g glucoza elibereaza 4,1 calorii.

In afara acestei cai principale de degradare, glucoza mai poate fi metabolizata în celule si pe alte cai, servind la sinteza unor produsi de mare importanta biologica.

  • glicogenogeneza (sinteza de glicogen din glucoza în ficat si din fructoza si galactoza) serveste la realizarea rezervelor glicogenice celulare - ficatul sintetizeaza si depune glicogen în timpul absorbtiei intestinale iar celelalte tesuturi în cursul hiperglicemiei postprandiale;
  • glicogenoliza consta în degradarea glicogenului celular, prin desprinderea gradata a moleculelor de glucoza sub actiunea unor enzime specifice. Prin liza glicogenului, ficatul furnizeaza glucoza pentru întreg organismul, în timp ce în alte celule glicogenoliza este urmata de consumul intracelular al glucozei eliberate pentru diferitele necesitati metabolice;
  • gluconeogeneza (sinteza de glucoza din produsi neglucidici ai metabolismului intermediar in cazul unui aport insuficient) este caracteristica ficatului. Sinteza de glucoza se face din cetoacizii rezultati prin dezaminarea aminoacizilor, acid lactic sau piruvic, glicerol etc. Acizii grasi, care nu pot fi trasformati direct în glucoza, prin oxidarea lor în ficat furnizeaza energia necesara desfasurarii proceselor de gluconeogeneza în conditii de inanitie, gluconeogeneza reprezentand unica sursa de glucoza a organismului;
  • lipogeneza din glucoza se produce în conditiile unui aport glucidic exagerat si reprezinta cauza cea mai frecventa a obezitatii. Aceasta cale de metabolizare a glucidelor este posibila, deoarece reactiile de degradare a glucozei sunt conectate cu cele ale sintezei de glicerol si acizi grasi.