contcos
telefon
banner mic

Cosul meu

 x 
Cos gol

NEWSLETTER

Clasificare proteine

In functie de complexitatea compozitiei, exista doua categorii de proteine:

  • holoproteinele (proteine simple) - sunt proteine formate numai din aminoacizi si cuprind 7 grupe dintre care primele 4 se gasesc numai in regnul animal:
  • protamine - sunt proteine cu molecula mica; se gasesc celulele spermatice la unii pesti;
  • histone - sunt proteine cu o molecula mai complexa, ce intra in structura timusului si a pancreasului;
  • scleroproteine - sunt proteine cu structura fibrilara cu rezistenta mecanica, ce includ colagenul, elastina, keratina, fibrina;
  • proteine fibrilare - ca proteine fibrilare identificam miozina din muschi, fibrinogenul din plasma;
  • prolamine - sunt proteine care intra in compozitia cerealelor;
  • gluteline - globulinele din plasma, tuberina din cartofi;
  • albumine - serumalbuminele din plasma, ovalbuminele din ou, lactalbuminele din lapte, leucozina din grau.
  • heteroproteinele (proteine complexe) - sunt formate din holoproteine si alte substante de natura chimica diferita ca acid fosforic (fosfoproteine), glucide (glicoproteine), lipide (lipoproteine), pigmenti (cromoproteine) si acizi nucleici (nucleoproteine - se impart in dezoxiribonucleoproteine, a caror grupare prostetica o formeaza acidul dezoxiribonucleic, si ribonucleoproteine, a caror grupare prostetica se compune din acid ribonucleic).

In functie de originea lor, exista doua categorii de proteine:

  • proteine de origine animala: se gasesc in carne, peste, oua, lapte, branzeturi, etc;
  • proteine de origine vegetala: se gasesc in soia, alge, migdale, alune, cereale, leguminoase.

In ceea ce priveste unitatile structurale ale proteinelor - aminoacizii - acestia se impart In functie de capacitatea organismului de a-i sintetiza in:

  • aminoacizi neesentiali sau dispensabili - sunt aminoacizi care pot fi sintetizati de catre organism; ca aminoacizi neesentiali identificam: acid aspartic, acid glutamic, alanina, arginina, asparagina, cisteina, glicocol sau glicina, glutamina, ornitina, prolina, serina, taurina si tirosina;
  • aminoacizi esentiali sau indispensabili - sunt aminoacizi care nu pot fi sintetizati de catre organism; ca aminoacizi esentiali identificam: fenilalanina, izoleucina, leucina, lisina, metionina, treonina, triptofanul si valina; histidina este partial esential (este esential pentru copii cu varsta sub 1 an).
Pentru ca organismul uman sa poata sintetiza si utiliza in mod eficient proteinele, este necesara prezenta tuturor aminoacizilor in proportii corespunzatoare, absenta unui aminoacid perturband asimilarea altor aminoacizi. De asemenea, desi toate proteinele sunt constituite din aceiasi 22 de aminoacizi, ele sunt diferite si au functii diferite.

In functie de valoarea biologica - conferita de proportia de aminoacizi esentiali - exista trei categorii de proteine:

  • proteine complete - acest tip de proteine contin intr-o proportie suficienta aminoacizi esentiali, putand fi capabile de a mentine tesuturile in stare de integritate si a asigura o dezvoltare normala; aceste proteine se gasesc in oua, carne si lapte;
  • proteine partial complete - aceste proteine pot mentine viata, dar le lipsesc intr-o masura importanta aminoacizii care sunt necesari pentru asigurarea cresterii (gliadina din cereale);
  • proteine total incomplete - acest tip de proteine nu pot reface tesuturile care se reinnoiesc permanent, nu pot asigura mentinerea vietii si cresterea normala (gelatina si zeina din porumb).

Comparativ cu proteinele din lapte, carora le-a fost atribuit in mod conventional valoarea biologica 100, au fost gasite urmatoarele valori medii:

  • carnea de vita -100;
  • oul integral - 90;
  • pestele - 88;
  • orezul – 85;
  • cartoful – 75;
  • bobul de grau – 67;
  • spanacul – 64;
  • leguminoasele uscate fasolea, mazarea – 40;
  • faina de grau – 38;
  • porumbul, lintea - 20.