contcos
telefon
banner mic

Cosul meu

 x 
Cos gol

NEWSLETTER

Clasificare grasimi

In functie de gradul de complexitate exista doua categorii de grasimi (lipide):

  • grasimi (lipide) simple - sunt lipide alcatuite dintr-un alcool si acizi grasi; din cadrul acestor grasimi fac parte:
  • trigliceridele (esteri ai acizilor grasi cu glicerolul; sunt cele mai raspandite grasimi simple din alimentatia umana);
  • steridele (esteri ai acizilor grasi cu sterolii; dintre steroli mentionam colesterolul si coprosterolul; steridele intra in constitutia unor hormoni, vitamine etc.);
  • ceridele (esteri ai acizilor grasi cu alcooli aciclici; se gasesc in ceara de albine, lanolina, in patura ceroasa de protectie a fructelor);
  • etolidele (formate din doua molecule, fiecare din ele avand concomitent functie de alcool si functie acida).
  • grasimi (lipide) complexe - au in compozitia lor, pe langa acizi grasi si alcooli, o serie de alte componente ca acidul fosforic, sulful etc. In functie de prezenta sau absenta acidului fosforic aceste grasimi se impart in:
  • grasimi (lipide) fosforate (lecitinele - prezente intr-o proportie apreciabila in creier, galbenusul de ou, cefalinele - prezente indeosebi in creier, sfingomielinele - aflate in splina, ficat, filetele nervoase);
  • grasimi (lipide) nefosforate (cerebrozidele - prezente indeosebi in substanta nervoasa dar si in alte tesuturi: splina, rinichi, retina, suprarenala, plaman, sulfatidele si lipoproteinele - reprezinta forma de transport plasmatica a lipidelor).

In functie de gradul de saturare, acizii grasi componenti ai grasimilor se impart in:

  • acizi grasi saturati – se gasesc in carne, mezeluri, oua si lactate integrale;
  • acizi grasi mononesaturati - se gasesc mai ales in uleiul de masline, grasimea de gasca si de rata, pateul de gasca;
  • acizi grasi polinesaturati – in aceasta categorie intra grasimile lichide la temperatura camerei (uleiul de floarea soarelui, de masline, de rapita) precum si cele de peste.

Nici o grasime naturala nu este compusa exclusiv din acizi grasi saturati sau nesaturati. Toti acizii grasi saturati pot fi sintetizati in organism, spre deosebire de o parte din cei nesaturati care pot fi procurati numai prin alimentatie (din aceasta cauza se mai numesc si acizi grasi esentiali sau indispensabili). Prezenta lor in produsele nutritive confera o valoare biologica mare grasimilor consumate. Cea mai mare proportie de acizi grasi nesaturati din totalul acizilor grasi din compozitie se gasesc in: uleiul de nuca 75%, uleiul de germene de grau si de floarea soarelui 65%, uleiul de arahide 26%, grasimea de gasca 20%, uleiul de soia 60%, uleiul de peste 40%, margarina din plante 8%, untul si untura 4%.

Din punct de vedere al influentei asupra nivelului de colesterol, exista trei categorii de grasimi:

  • grasimi care maresc colesterolul – grasimile saturate din carne, mezeluri, oua si lactate;
  • grasimi care au o influenta redusa asupra colesterolului – grasimile continute de crustacee, oua, carnea de pasare (fara piele);
  • grasimi care scad nivelul colesterolului – acestea sunt uleiurile vegetale – de masline, floarea soarelui, porumb etc.