contcos
telefon
banner mic

Cosul meu

 x 
Cos gol

NEWSLETTER

Carbohidrati

Glucidele

Glucidele sau carbohidratii sunt substante organice care contin carbon si oxigen si hidrogen in aceeasi proportie ca aceea gasita in apa, de unde denumirea mai veche a acestora de hidrati de carbon (carbohidrati).

Carbohidratii sunt metabolizati in glucoza care constituie o sursa de energie importanta pentru organism, prin arderea unui gram de carbohidrati degajandu-se 4 kcalorii. Muschii si creierul - in special - au nevoie de carbohidrati pentru a-si satisface nevoile energetice.

Exista doua tipuri de carbohidrati degradabili – amidonul si zaharul – care se gasesc in aproape toate alimentele naturale. Principalele surse de carbohidrati sunt reprezentate de zahar si derivatii acestuia, fainoase si legume uscate, paine, cartofi, fructe proaspete.

In legumele verzi, pe langa carbohidrati digerabili, se gasesc si carbohidrati nedigerabili ce intra in structura fibrelor alimentare. Cele mai bogate surse de fibre alimentare sunt taratele - 44%, painea integrala - 9,5%, painea intermediara - 7,8%, fasolea boabe - 7,3% si cojile de fructe.