contcos
telefon
banner mic

Analizatorii

Analizatorii sunt sisteme complexe care au rolul de a receptiona, transmite si transforma in senzatii specifice informatiile primite din mediul extern sau intern.

Fiecare analizator este alcatuit din receptor (segment periferic), segment de conducere (segment intermediar alcatuit din celule specifice) si aria din scoarta cerebrala la nivelul careia informatia este transformata in senzatii specifice.

Pielea sau tegumentuleste un receptor care informeaza centrii nervosi superiori despre proprietatile obiectelor cu care organismul vine in contact.

Pielea este alcatuita din trei straturi:

 • epiderm - epidermul reprezinta stratul superficial al pielii, el fiind un epiteliu pluristratificat cornos;
 • derm - dermul este un tesut conjunctiv dens; contine papile dermice dispuse in siruri paralele in palma, talpa si degete, formand amprentele; la nivelul papilelor si in straturile profunde ale dermei se gasesc receptori tactili, de presiune, termici si de durere;
 • hipo-derm - hipo-dermul reprezinta stratul profund al pielii si este format din tesut conjunctiv bogat in adipocite (celule adipoase).

Analizatorul vizualfurnizeaza cele mai multe informatii cu privire la mediul inconjurator, avand rol in perceperea luminozitatii, a formei si culorii obiectelor si in orientarea in spatiu, mentinerea echilibrului si a atentiei. Ochiul, receptorul analizatorului vizual este alcatuit din:

 • trei tunici suprapuse
   • sclerotica - este fibroasa, alba-sidefie cu o portiune transparenta - corneea;
   • coroida - este bruna, vascularizata cu rol de hranire, care, la partea anterioara, prezinta irisul cu un orificiu central - pupila;
   • retina - reprezinta tunica interna a globului ocular si contine sistemul receptor.
  • aparat optic - focalizeaza pe retina o imagine redusa si inversata a obiectelor; este alcatuita din cornee, umoare apoasa, cristalin (functioneza ca o lentila biconvexa care focalizeaza pe retina lumina patrunsa prin pupila) si umoarea sticloasa;
  • sistemul receptor - este constituit din retina pe care exista o pata galbena (macula lutea) cu o depresiune in centrul ei (fovea centralis) considerata zona de acuitate vizuala maxima; retina are o structura stratificata, cele mai importante straturi fiind stratul celulelor pigmentare format dintr-un rand de celule incarcate cu pigment melanic care transmit prelungiri citoplasmatice in jurul celulelor receptoare si stratul celulelor receptoare alcatuit din celule cu conuri (receptori pentru vederea diurna colorata) si celule cu bastonase (receptori vedere nocturna);

Analizatorul auditiv are rol in perceperea vorbirii si la orientarea in spatiu. Se disting trei sectoare ale analizatorului auditiv:

 • urechea externa - prin pavilion si conductul auditiv extern capteaza si direjeaza sunetele catre timpan, membrana care separa urechea externa de cea medie;
 • urechea medie - comunica cu faringele prin trompa lui Eustachio, legatura care ii asigura aceeasi presiune ca si cea atmosferica; spre urechea interna prezinta doua ferestre - una ovala si una rotunda; de asemenea in urechea medie se gasesc trei osisoare - ciocanul, nicovala si scarita si muschii anexati lor;
 • urechea interna - este formata din labirintul osos (alcatuit din vestibul osos, canale semicirculare si cohlee osoasa) in interiorul caruia se afla labirintul membranos (alcatuit din vestibul membranos - format din doua vezicule (utricula si sacula) si canale semicirculare membranoase, formand impreuna aparatul vestibular dedicat echilibrului, si melcul membranos (canalul cohlear) care contine segmentul receptor al auzului; cohleea este format dintr-un canal spiralat care se rasuceste in jurul unui ax central numit columela de pe care se desprinde lama spirala care se continua cu o membrana elastica (numita bazilara) ce separa interiorul melcului in rampa vestibulara si rampa timpanica. Pe membrana bazilara in interiorul canalului cohlear se afla organul Corti care contine celule receptoare pentru auz.

Analizatorul gustativ are rolul de a transmite informatii despre calitatea alimentelor.

Limba, receptorul analizatorului gustativ, este acoperita de mucoasa linguala care prezinta papile gustative de diverse tipuri: fungiforme (raspandite pe varful si pe marginile limbii), foliate (raspandite pe suprafata dorsala a limbii) si papile in forma de cupa (dispuse in forma de V spre baza limbii). Papilele gustative contin muguri gustativi cu exceptia papilelor filiforme situate pe partea dorsala a limbii care au doar rol tactil. Un mugure gustativ este alcatuit din celule receptoare alungite cu cili si celule de sustinere.

 

Analizatorul olfactiv are rolul de a depista mirosurile si, impreuna cu analizatorul gustativ, de a analiza calitatea alimentelor.

Receptorii olfactivi se gasesc in mucoasa olfactiva care acopera lama ciuruita a osului etmoid, regiunea cornetului nazal superior si o mica parte din septul nazal. Mucoasa nazala este un epiteliu format din celule receptoare si celule de sustinere. Celulele receptoare olfactive sunt de origine nervoasa , neuroni bipolari.

Celulele olfactive trimit spre interiorul foselor nazale prelungiri dendritice care depasesc celulele de sustinere formand cili olfactivi. Axonii celulelor olfactive formeaza nervii olfactivi care strabat lama ciuruita a etmoidului si patrund in bulbul olfactiv unde fac sinapsa cu dendritele altor neuroni (celule mitrale).

Axonii celulelor mitrale formeaza tracturi olfactive.