Stil de viata - alimentatie corecta
- Inlocuieste alimentele care au un continut ridicat de grasimi (branza, lapte, carne) cu variantele lor degresate. Practic au aceeasi nutrienti, dar fara grasimi;

- Elimina, pe cat posibil, alimentele prajite, produsele de patiserie, maioneza, sosurile;
- Limiteaza consumul de carne la doua-trei ori pe saptamana. Consuma mai multa carne alba decat rosie;
- Mananca mai multe salate. Variaza-le adaugand stafide, alune, fasole din conserva. Nu folosi maioneza – foloseste sos de rosii, suc de lamaie sau sos de soia cu continut scazut de sodiu, mirodenii, un pic de ulei de masline;
- Renunta la fast-food. Majoritatea produselor lor au foarte multe grasimi. O parte dintre ele s-au mai “luminat” si poti sa servesti salate, hamburgeri fara grasimi sau pui prajit fara ulei. Consulta informatiile nutritionale privind produsele comercializate;
- Mananca maxim 4 oua pe saptamana;
- Apa cu fructoza suprima apetitul mai bine decat apa cu glucoza sau sucurile dietetice. Bea un pahar cu suc de portocale cu o jumatate de ora inainte de masa;
- Inlocuieste painea alba cu paine integrala, mananca o singura felie la fiecare masa – contine amidon si te va ajuta sa rezisti tentatiei de a manca dulciuri;
- Nu renunta de tot la desert. Amesteca fructe proaspete (capsuni, banana) cu iaurt degresat sau mananca o inghetata. Daca iti place placinta mananca din cea cu fructe, acest tip avand mai putine calorii;
- Evita cat mai mult cu putinta mancarea procesata. Este convenabila ca pret dar plina de grasimi si/ sau zahar. Ca sa nu mai spunem nimic de chimicale. Mananca alimente cat mai putin preparate. Cu cat sunt mai putin preparate, cu atat sunt mai sanatoase;
- Foloseste fructe sau legume proaspete sau congelate. Cele de la cutie sunt bune pentru o perioada scurta de timp dar, de obicei, au mai multa sare decat ai nevoie si, din cauza procesului de fabricare, si-au pierdut o mare parte din principiile nutritive;
- Mananca mai mult iaurt. Iaurtul contine atat proteine cat si carbohidrati care dau o cantitate mica de energie necesara pentru arderea proteinei;
- Mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana. Acizii grasi omega 3 – care se gasesc in pestele oceanic – reduc riscul de atac de cord si colesterolul;
- Mananca supe sau ciorbe de legume cu sau fara carne – au fibre si apa care confera senzatie de satietate fara multe calorii.
|